Skip to content Skip to footer

Obrazi Milana Lorenčaka

Prav na dan, ko bi priznan slikar šmarskih korenin Milan Lorenčak dopolnil 102 leti, so v Galeriji kulturnega doma Šmarje pri Jelšah odprli razstavo njegovih del. Zanjo je Lorenčakova hčerka, tudi soavtorica razstave, Alenka Tacol, dejala, da predstavlja spomin na njegovo življenje in delo.

V Lembergu rojen slikar

Milan Lorenčak se je rodil v Lembergu pri Šmarju, kjer je preživel svojo mladost. Tamkajšnje idilično okolje je v njem prebudilo ljubezen do narave, ki se je kasneje odražala pri njegovem ustvarjalnem delu. Svoj umetniški talent je izoblikoval z izobraževanjem na likovni akademiji in na platna začel prelivati občutja in lepoto, kot jih je videl skozi oči umetnika. Življenje je posvetil pedagoškemu delu, umetniškemu ustvarjanju in družini. Čas v pokoju je preživljal v Belem potoku pri Lembergu in na Lošinju. “Čeprav se je za vedno poslovil pred dvajsetimi leti, s svojimi deli ostaja z nami za vedno,” je ob odprtju razstave prav na dan, ko bi dopolnil 102 leti, povedala knjižničarka in voditeljica večera Mateja Žagar, tudi sama umetnikova daljnja sorodnica. 

Kot predan pedagog ustvarjal le v prostem času

Realko in učiteljišče je Milan Lorenčak obiskoval v Mariboru in leta 1941 maturiral. Po vojni je šolanje nadaljeval na novoustanovljeni Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1949 je diplomiral in kasneje opravil še podiplomski študij pri prof. Božidarju Jakcu. 

Akademijo je zaključil z zanesljivim risarskim znanjem in se zaposlil kot likovni pedagog na celjskih srednjih šolah, nazadnje na Pedagoškem šolskem centru Celje. Predan pedagoškemu delu je ustvarjal le v svojem prostem času, a se kljub temu ves čas kot razstavljalec udeleževal številnih likovnih prireditev. Prvič je razstavljal v Celju, leta 1955, skupaj s svojo ženo, tudi akademsko slikarko, Darinko Pavletič Lorenčak. Priredil je dvajset samostojnih razstav, sodeloval na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževal likovnih kolonij.

Blizu so mu bile številne slikarske tehnike

Kot je ob odprtju razstave povedala njena soavtorica in tudi avtorjeva hči Alenka Tacol, razstava prikazuje slikarski opus in vso motiviko, ki jo je Milan Lorenčak upodabljal. “Slikal je krajine, portrete in tihožitja,” je pojasnila Tacolova in dodala, da se ni ukvarjal samo s tem. “Poleg slik je namreč ustvarjal tudi v glini in emajlu, bil pa je tudi odličen fotograf,” je dodala. 

“Zelo rad je imel tudi zemljo v vsej njeni prvinski obliki, kar se je odražalo v zadnjem delu njegovega življenja, ko je sam ustvarjal na zemlji v Belem potoku,” se še spominja njegova hči.

Dobre ocene likovnih kritikov

Likovni kritiki so ga zelo dobro ocenili kot slikarja, ki je ostal zvest svojim načelom, ki je bil pošten, dosleden in deloven. Kot je pojasnila Tacolova, je v zenitu njegovega slikarskega dela postalo moderno sodobno slikarstvo, vendar je on ostal zvest samemu sebi. Ob koncu je dejala: “Dr. Sedej je v eni od kritik napisal, da šele čas odkrije umetnika, ki ohranja svoje prave vrednote in poštenost do dela.”

Razstava bo na ogled do 16. maja.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo