Skip to content Skip to footer
Potopisna
predavanja

Na potopisnih predavanjih spoznavamo kulturo in naravo sveta ter se družimo s slovenskimi popotniki. Predavatelji z nami delijo svoje popotniške izkušnje in širijo naša obzorja. Predstavljajo bolj in tudi manj znane kotičke Zemlje. Povabimo različne predavatelje. Predavanja izvajamo v našem zavodu že preko 20 let načeloma vsak drugi četrtek v mesecu od meseca oktobra do aprila.

Razstave

Razstavna dejavnost v našem domu ima tako dolgo tradicijo, kot sam kulturni dom. Razstave pripravljamo v spodnji – razstavni dvorani kulturnega doma. Največ razstav je s področja likovne ustvarjalnosti, saj razstavišče omogoča postavitve slikarskih, fotografskih, kiparskih in drugih podobnih razstav. Občasno so postavljene tudi druge tematske razstave vezane na zgodovinske dogodke, domoznansko dejavnost, obletnice društev, zavodov in organizacij z območja občine. Na leto se zvrsti od pet do osem razstav.

Psihološki
večeri

Psihološki večeri so se »rodili« v okviru projekta »Obogatitev ponudbe vseživljenjskega učenja v Obsotelju in na Kozjanskem«, ki smo ga izvajali v pomladnih mesecih leta 2013. Predavanja s področja psihologije so bila ena od aktivnosti projekta, ki je privabila veliko obiskovalcev. Zaradi tega s psihološkimi večeri nadaljujemo  tudi po zaključku projekta. Enkrat mesečno – praviloma zadnjo sredo v mesecu – gostimo psihologe, psihoterapevte in druge goste, s katerimi razmišljamo in iščemo poti za zadovoljstvo v življenju.

Otroške
matineje

Matineje za otroke v našem Kulturnem domu potekajo eno od sobot v mesecu ob 10. uri. Predstave so namenjene otrokom od 2 leta dalje. O vsebini posamezne predstave si lahko preberete na naši splatni strani ali na našem facebook profilu, v naši knjižnici pa delimo tudi listke z vsebino in napovedjo naslednje predstave. Vstopnice so že vsaj dva tedna pred predstavo v predprodaji v izposoji knjižnice.

Vabljeni dragi otroci in starši. Igralci in lutke se že veselijo vašega obiska!

Gledališče

Ena od najosnovnejših dejavnosti v našem kulturnem domu je organiziranje gostovanj gledališč v okviru gledališkega abonmaja in seveda tudi izven njega.  Moderno in tehnično izredno dobro opremljen oder omogoča izvajanje različnih gledaliških predstav, tudi tistih, ki so scensko zahtevnejše. Oblika dvorane s 300 sedeži pa je zasnovana izjemno gledališko prijazno tako za gledalce, ki lahko večinoma enakovredno spremljajo predstave iz celotne dvorane, kot tudi za igralce, ki trdijo, da je v naši dvorani izredno prijetno nastopati, saj je stik z gledalci zaradi oblike dvorane izjemno dober.

Gledališki abonma se je v naši dvorani pričel izvajati v sezoni 1980/81. Abonenti si lahko v vsaki sezoni ogledajo šest kvalitetnih gledaliških predstav profesionalnih gledališč iz Slovenije. Izven abonmaja uvrščamo v naš program predstave lahkotnejšega značaja, popularne predstave in muzikale ter gledališke predstave ob različnih priložnostih (dan žena, zaključek leta ipd). Naš oder gosti tudi amaterske gledališke skupine iz domačega okolja in od drugod.

Kino

Kino Šmarje predvaja najnovejše filme za vse okuse: od otroških animiranih filmov, do akcij, trilerjev, komedij in dram. Filmi so na sporedu praviloma ob koncu tedna, poteka pa tudi t. i. Filmski abonma ob kavi, ki poteka vsak prvi četrtek v mesecu ob 9. uri zjutraj. Kino je član Art kino mreže ter organizator in gostitelj projekta Mlado objektivno oko.

Kino je opremljeno s sodobnim digitalnim projektorjem, ki omogoče tudi predvajanje v 3D tehniki. Nova tehnologija, prijazen prostor in aktualen izbor filmov v šmarsko dvorano privablja vse tiste, ki uživajo v dobrih filmih in kinu.

Torkove
pravljične ure

Pri uri pravljic otroci poslušajo pravljice, se o njej pogovarjajo, lahko pa tudi ustvarjajo, npr. narišejo risbo in izdelajo izdelek. Cilj pravljičnih ur je širjenje besednega zaklada, pridobivanje izkušenj in podoživljanje pravljic.

Pravljične ure potekajo od oktobra do maja vsak prvi torek v mesecu v popoldanskem času ob 16.30 v otroškem oddelku šmarske knjižnice. Namenjene so otrokom od 3. leta starosti.

Literarno
pogovorni večeri
Pogovorne večere organiziramo od oktobra do marca, enkrat mesečno, z različnimi gosti. Pri izbiri gostov sledimo novostim na knjižnem trgu ter aktualnim tematskim dogodkom.
Pravljični večeri
za odrasle

Pravljice nam na svojevrsten način pripovedujejo o vsesplošnih notranjih tegobah, s katerimi se ljudje spopadamo, tako v otroški kot v odrasli dobi. Na poti skozi tisočere preizkušnje nas vodijo do razrešitev, ki na koncu pripeljejo do vzpostavitve reda, ki osmišlja življenje. Pravljične večere za odrasle v knjižnici mesečno pripravljamo od januarja 2014, pripravlja jih skupina pravljičark – članic študijskega krožka UTŽO in pripovedovalke iz Kulturnega društva Legende. Pri izbiri tematike posegajo v zakladnico svetovnega in slovenskega ljudskega izročila. Pravljične večere obogatijo tudi glasbeni gostje, največkrat učenci Glasbene šole Rogaška Slatina.