Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prešernov dan v duhu Alme Karlin

Na predvečer letošnjega kulturnega praznika smo v Galeriji KD Šmarje pri Jelšah otvorili kar dve razstavi o Almi Karlin in predstavili njeno knjigo Pot po domačih krajih. 

Večer smo otvorili z umetniško razstavo Prosojni potopisi z Almo.  Avtorica Tanja Plevnik večino svojega življenja živi na Kozjanskem. Je profesorica likovne umetnosti ter magistrica filozofije in teorije vizualne kulture. Zanima jo preplet različnih medijev izražanja, kot so slikanje in poezija ali fotografije in digitalne obdelave. Za sabo ima 18 samostojnih slikarskih oziroma fotografskih razstav in vsaj toliko sodelovanj na skupinskih razstavah. Piše poezijo in eseje, leta 2022 pa je izdala teoretično in filozofsko delo Hvalnica fotografiji. 

V Galeriji KD Šmarje pri Jelšah predstavlja cikel svojih dvanajstih fotoslik v tehniki digitalnega spajanja fotografij, na katerih se Almina polprosojna podoba staplja s fotografijami večinoma kozjanske pokrajine. Fotoslike v formatu 50 x 50 so odtisnjene na posebnem vodoodpornem materialu, kajti premierno so bile razstavljene septembra 2023 v vrtu Vile Herbalija na Virštanju. Svetovna popotnica Alma Karlin je rada obiskovala Kozjanske griče, zato je zlahka vstopila tudi v Tanjin ustvarjalni svet. Njene imaginarne prizore spremljajo poetični smerokazi – stihi iz Romance o Almi avtorice Jane Kvas. Iz stihov so nastali šansoni, s katerimi je celjska šansonjerka glasbeno prepletala Almin večer. 

Ideja za razstavo Tanje Plevnik je nastala po knjigi Pot po domačih krajih, v kateri so zbrani trije popotni dnevniki, ki jih je Alma Karlin zapisala v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je hodila po slovenskih krajih. Popotne dnevnike je prevedla Jerneja Jezernik, prevajalka, pisateljica, založnica in popotnica ter odlična poznavalka življenja in dela Alme Karlin. Za svoje delo je Jerneja Jezernik v lanskem letu prejela nagrado mira. Knjigo je izdala Celjska Mohorjeva družba.

Vsebino knjige in spremljajoče razstave sta predstavili zgodovinarki, dr. Alenka Hren Medved iz Osrednje knjižnice Celje in dr. Marija Počivavšek iz Muzeja novejše zgodovine Celje. Skupaj z Jernejo Jezernik sta soavtorici razstave, sodelovali sta tudi pri pripravi strokovnih opomb in krajevnega kazala v knjigi Pot po domačih krajih. Pogovor z njima je vodila Saška Tržan Ocvirk, knjižna urednica pri Celjski Mohorjevi družbi.

Prijeten večer je zaključil direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah dr. Marko Samec s povabilom k bralni znački za odrasle Beremo od praznika do praznika, ki jo letos pričenjamo že osemnajstič, njena rdeča nit pa je tokrat (Po)potovanja k sebi in po svetu. Priporočilni seznam knjig lahko dobite v katerikoli izmed naših knjižnic. Seznam prebranih knjig oddate do 26. novembra 2024, priznanja pa bomo podelili na zaključni prireditvi,  ki bo v začetku meseca decembra 2024.

Razstava o Almi Karlin je odprta do 10. marca 2024.

Več utrinkov z otvoritve razstave, ki je bila 7. 2. 2024 v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah, si lahko ogledate v spodnji galeriji.
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo