Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Odprli smo stalno krajevno razstavo in TIC v Skazovi hiši

V sklopu večplastne prireditve je Knjižnica Šmarje pri Jelšah v prostorih Skazove hiše odprla stalno krajevno razstavo, ki je popotovanje skozi čas nastanka sodobnega Šmarja, za katerega je v veliki meri zaslužen veleposestnik, narodni buditelj in rodoljub Franc Skaza. 

Razstava v Skazovi rojstni hiši poleg družine Skaza prikazuje tudi družbeni in kulturni napredek Šmarja pri Jelšah v drugi polovici 19. stoletja. Poleg prelomnih dogodkov, ki so se takrat odvijali v Šmarju pri Jelšah, so omenjene tudi pomembne osebnosti, ki so vplivale na takratno dogajanje, predvsem pa je razstava posvečena najbolj zaslužnemu šmarskemu rodoljubu Francu Skazi.

Razstavo sta zasnovala skrbnica domoznanske zbirke šmarske knjižnice Mateja Žagar in direktor knjižnice dr. Marko Samec. Mateja Žagar je gradivo zbirala več let, še posebej z veliko pomočjo Milana Puglja, Skazovega pravnuka, ki je dokumente in podatke o svojem pradedu podaril domoznanskemu oddelku naše knjižnice.

Razstavo smo v knjižnici nadgradili s starimi predmeti, vezanimi na trško življenje Šmarčanov v 19. stoletju. Za potrebe stalne postavitve so eksponate, kot na primer citre, globus, pohištvo, celo klavir in druge predmete podarili potomci takratnih premožnejših družin. Družine Anderluh, Fras, Grobin, Jakoš, Novak in Stupica so sodelovale z donacijami razstavnih eksponatov, slikovno gradivo in informacije pa so prispevali Slavko in Jan Ciglenečki, Jožef Čakš, Janko Fras, Jelka Manfreda, Marijana Peruzović, Ivanka Peterlin, Milan Pugelj, Bojan Stupica in Zmago Tančič.

Ob odprtju razstave je direktor Marko Samec izrazil veselje, da je to že druga stalna postavitev, za katero skrbi Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Tudi sam pa je bil v postavitev razstave močno vpet, saj jo je v celoti oblikoval in je njen soavtor. Kot je dejal, pa ob razstavi ni bil izdan katalog, saj se je gradiva zbralo toliko, da želijo izdati knjigo.

Dogodka, ki sta ga v soorganizaciji pripravila knjižnica in Zavod TŠM, se je udeležila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki se je po ogledu razstave vpisala v knjigo vtisov.

V enem od prostorov stalne razstave deluje tudi nov turistično informacijski center (TIC), ki bo zagotavljal dostop do razstave in vodenje. Za večjo prepoznavnost Skazove hiše kot take pa bosta knjižnica in zavod TŠM Šmarje pri Jelšah jeseni organizirala celodnevno dogajanje in dan odprtih vrat.

Ogled Skazove krajevne razstave je možen v odpiralnem času TIC-a, voden ogled za skupine pa po dogovoru tudi izven delovnega časa.

Več utrinkov z otvoritve razstave in TIC-a, ki je bila 23. 4. 2024, si lahko ogledate v kratkem filmu ali foto galeriji spodaj (foto in video: Blaž Lah in Matic Javornik).

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo