Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

100 let Ele Peroci

Slovenska pisateljica, pedagoginja in novinarka Ela Peroci, ki je osnovno šolo obiskovala tudi v Šmarju, letos praznuje 100. obletnico rojstva.

Rodila se je 11. februarja 1922 v Rogaški Slatini. Osnovno šolo je obiskovala v Rogatcu, Šentvidu pri Grobelnem in v Šmarju pri Jelšah. Njena fotografija iz leta 1934, ki jo hranimo v naši domoznanski zbirki, je iz obdobja, ko je osnovno šolo obiskovala v Šmarju, stara 12 let. Zaradi pomanjkanja denarja v otroštvu ni imela knjig, njena prva knjiga je bilo prvo berilo. V času šolanja v Celju in Kočevju je kazala nadarjenost za risanje in glasbo. Igrala je violino ter pela pri pevskem zboru. Konec vojne je dočakala v taborišču, po vojni pa je ob delu študirala pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Prvi poslušalki njenih pravljic sta bili njeni hčerki. Njena prva pravljica Muca copatarica je nastala iz pripovedovanj na sprehodih in zvečer pred spanjem. Na podoben način so verjetno nastale tudi njene druge pravljice, od katerih so številne prevedene ali upodobljene na filmskem platnu. 

Ela Peroci je bila za svoje literarno ustvarjanje večkrat nagrajena. Leta 1955 je dobila Levstikovo nagrado za zgodbo Moj dežnik je lahko balon, leto pozneje pa za pravljice Tisočkrat lepa. Večkrat je bila nominirana za Andersenovo nagrado, dvakrat je dobila diplomo Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Leta 1971 je dobila nagrado Prešernovega sklada za knjigo Na oni strani srebrne niti. Leta 1970 je ob mednarodnem dnevu mladinske knjige napisala poslanico. Za to priložnost je napisala zgodbo o deklici Heleni, ki jo je spoznala v Domu invalidne mladine v Kamniku.

Ela Peroci je umrla 18. novembra 2001 v Ljubljani.