Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Urška Klakočar Zupančič o Gretinem (in še kakšnem) grehu

Na predvečer Tega lepega dne kulture smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah z odmevno prireditvijo sklenili že 16. bralno značko za odrasle Beremo od praznika do praznika. Gostja večera je bila Urška Klakočar Zupančič, ki ta večer ni prišla v vlogi predsednice Državnega zbora, temveč v vlogi pisateljice.

Glede na dejstvo, da je bila knjiga Urške Klakočar Zupančič Gretin greh največkrat izposojeno delo slovenskega avtorja s priporočilnega seznama branja za bralno značko, smo avtorico povabili na pogovorni večer ob zaključku bralne značke za odrasle Beremo od praznika do praznika. 

Število bralcev vztrajno narašča

Kot je uvodoma povedala knjižničarka Katarina Stojan, ki vsako leto pripravi izbor priporočenih del, je v letošnji bralni znački za odrasle sodelovalo 174 bralcev, kar je največ doslej.

»Bralke in bralci so zelo radi posegali po delih domačih avtorjev, med njimi Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica, vdova, prasica in Irene Svetek Rdeča kapica. Najbolj brani sta bili deli češke avtorice Alene Mornštajnove Hana in Tiha leta, daleč največkrat izposojena knjiga slovenskega avtorja pa je bila knjiga Gretin greh Urške Klakočar Zupančič.«

 

Katarina Stojan o bralni znački za odrasle 2022

O grmadah …

Kljub kar polurni zamudi so obiskovalci Urško Klakočar Zupančič sprejeli z močnim aplavzom in z zanimanjem prisluhnili pogovoru, ki ga je vodila knjižničarka Polona Pezelj. S sogovornico sta se osredotočili predvsem na knjigo Gretin greh, ki je v marsikaterem pogledu močno avtobiografska, sama zgodba pa zelo čustvena, česar Klakočar Zupančičeva ni niti malo skrivala.

Občinstvo je prevzela s svojo iskrenostjo, na nekoliko provokativno Polonino vprašanje, ali si predstavlja, da bi živela v 17. stoletju, pa je odgovorila: »Ja, seveda. No, pravzaprav ne, saj bi najbrž kmalu končala na grmadi …«

Ko jo je Polona povprašala, ali ženske tudi danes uničujejo tako kot v 17. stoletju, je Klakočar Zupančičeva izstrelila: »Seveda!« in si naslednje vprašanje zastavila kar sama: »A kako? Malo pobrskajte po twiterju. Res da žensk ne uničijo fizično, jih pa dotolčejo čustveno …« 

… in kulturi

Kot se za predvečer neformalnega kulturnega praznika spodobi, je Polona Pezelj gostji zastavila tudi vprašanje, kaj njej pomeni kultura.

»Ne samo da h kulturi štejemo vse vrste umetnosti, temveč kulturo živimo, kultura smo ljudje in odnosi med nami,« je bil odgovor Urške Klakočar Zupančič.

In kulturi tega posebnega večera sta piko na i dodali še pianistka Urška Roškar Imenšek ter vsestransko nadarjena glasbenica, ki se je tokrat predstavila kot pevka, Kaja Bicskey. Uradni del večera se je v neuradnem delu nadaljeval ob zdravici in slastnih prigrizkih, ki so jih za ta večer pripravili na OŠ Šmarje pri Jelšah, ter ob podpisovanju knjig, kot se za tak dogodek tudi spodobi. 

Vsi bralke in bralci, ki so v knjižnico pravočasno oddali seznam prebranih del, so prejeli priznanje in knjižno kazalko – pleteno sovico. Za vseh 174 sovic so se trudile članice študijskega krožka Ročna dela pod mentorstvom Stanke Vulević in Mojcej Marucelj iz Bistrice ob Sotli, ki je prispevala tudi idejo. 

V knjižnici že sestavljamo priporočilni seznam, s katerega bomo začeli brati 8. februarja 2023 za 17. bralno značko za odrasle.