Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spominjamo se Hergoutha

Ob 20. obletnici smrti se spominjamo dr. Aloisa Hergoutha, avstrijskega pesnika in pisatelja slovenskih korenin, častnega občana Občine Šmarje pri Jelšah.

Priznan avstrijski pesnik in pisatelj Alois Hergouth se je rodil v Gradcu, vendar sta bila njegova starša Slovenca. Mama Ana Dobnik je bila doma s Sladke Gore, oče Franc Hergouth pa iz Slivnice pri Mariboru. Starša sta se že v mladosti podala na delo v Gradec in tam tudi ostala. Po smrti staršev je Alois Hergouth prvič obiskal bratranca Jurija na Pečici nad Sladko Goro, kjer je spoznal rodni kraj svojih staršev in prednikov. Vzljubil je ta kraj in tukaj našel svoj drugi dom.

V majhni, leseni s slamo kriti hiši, vrinjeni v pobočje Pečice, ki mu jo zapustil bratranec Jurij, je napisal zbirko pesmi Sladka gora ter zbirko črtic in spominov Mesec med jablanami, v kateri je opisal zgodbe iz svoje mladosti v Gradcu ter srečanje s svojim rodom na Sladki Gori.
Svoja literarna dela, ki jih je ustvaril na Sladki Gori, je Alois Hergouth predstavil leta 1987 na literarnem večeru v naši knjižnici. Večer je vodil njegov prijatelj, slovenski pesnik in pisatelj Kajetan Kovič, ki je tudi prevajal Hergouthova dela iz nemškega jezika. Alois Hergouth ni govoril slovensko.

Utrinek z literarnega večera z Aloisom Hergouthom in Kajetanom Kovičem.
Pisalo se je leto 1987.

Za svoje ustvarjalno delo je Alois Hergouth prejel več literarnih nagrad, pesniška zbirka Sladka gora pa mu je leta 1965 prinesla Roseggerjevo nagrado za življenjsko delo. Leta 1991 je prejel tudi priznanje Častni občan Občine Šmarje pri Jelšah.

Alois Hergouth pa nam ni zapustil samo svojih literarnih del, zapustil nam je tudi svojo hišo, ki predstavlja dediščinski spomenik slovenske kulture in življenja ljudi v preteklosti, življenje preprostega slovenskega človeka, ki je v strmem bregu več stoletij vztrajal in ljubil svojo zemljo. Je primer nacionalnega ponosa, ki ga je potrebno zaščititi in ohraniti za bodočnost lokalne in slovenske zgodovine. Več o pesniku in njegovem življenju si oglejte v prispevku, ki je objavljen na našem YouTube kanalu.