Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Septembrski program ter začetek nove študijske in gledališke sezone

September v Knjižnici Šmarje pri Jelšah mineva predvsem v pripravah na novo študijsko leto univerze za tretje življenjsko obdobje in na novo gledališko sezono. Ob tem pa se odvijajo še številni zanimivi dogodki v živo in na knjižničnem YouTube kanalu.

Otvoritev dveh razstav 
 
Sredi meseca bo v Galeriji kulturnega doma otvoritev razstave NOB, ki jo je ob 100. obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha pripravila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Razstavo bo predstavil zgodovinar in poslanec v Državnem zboru dr. Martin Premk. V programu bo nastopil Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah pod vodstvom Francija Plohla.
20. septembra pa bo otvoritev razstave slikarskega ekstempora Kalvarija – 270 let, na katerem so ustvarjali ljubiteljski slikarji pod mentorstvom akademskega slikarja in grafika Janka Orača. V sklopu dogodka bo asistent in mladi raziskovalec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta na ZRC SAZU Jure Donša pripravil tudi predavanje o slogovni analizi kipov. Dogodek poteka v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine ob praznovanju 270. obletnice izgradnje Kalvarije.
 
Gledališki abonma, UTŽO, nov cikel psiholoških večerov
 
Že tradicionalno bo oktobra v veliki dvorani prva predstava gledališkega abonmaja nove sezone, in urejamo še zadnje podrobnosti pred vpisom. Še pred iztekom septembra pa se bodo člani univerze za tretje življenjsko obdobje srečali na informativnem dnevu, kjer bodo izvedeli vse aktualne informacije o obiskovanju univerze.
Konec septembra se bo začel nov cikel psiholoških večerov s prvo gostjo, nekdanjo atletinjo, Brigito Langerholc.
 
Najnovejše kino predstave in še vedno poletna Kulturnica
 
Šmarski kino po zelo ugodni ceni tudi v septembru ponuja najnovejše filmske predstave, med njimi romantično komedijo Moja obilna grška poroka 3, animirani družinski Preprosto super, triler Kreator, akcijo Plačanci 4, komedijo Punca za vse, fantazijsko grozljivko Drakula: Prebujeno zlo in še mnoge druge. Na odlično kavo in druge napitke pa še vedno vabi kavarna in čitalnica Kulturnica.