Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iz sanj na platno – slikarska razstava v Galeriji KD

12. januarja smo v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah odprli prvo letošnjo slikarsko razstavo z naslovom Iz sanj na platno. Avtorica razstavljenih del je domačinka s Predela pri Šmarju Lidija Kolenc. Razstava bo na ogled do 3. februarja 2023.

Lidija Kolenc, ki je velik del svojega življenja preživela kot računovodkinja, se je po upokojitvi leta 2014 začela posvečati svoji tihi želji po slikanju. Želja je dozorela leta 2018, ko je kupila prve barve, platno in čopiče ter se s pomočjo priročnikov, vodnikov in nasvetov začela preizkušati v slikarski praksi. Od avgusta do konca decembra 2018 je naslikala skoraj 100 manjših slik, pri čemer je upoštevala nasvet ene od vodij tečaja slikanja: »Slikaj veliko, kajti vsaka slika je ena izkušnja več in iz vsake se nekaj naučiš.«

Zbrane je nagovorila tudi avtorica razstave Lidija Kolenc.
Zbrane je nagovorila tudi avtorica razstave Lidija Kolenc.

 

Druga samostojna razstava

Kolenčeva je svoja dela predstavljala na več skupinskih razstavah, samostojno pa se je prvič predstavila na gradu Komenda na Polzeli leta 2019. Lani se je udeležila kar štirih likovnih kolonij, kot članica Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur pa se udeležuje skupinskih likovnih delavnic pod mentorstvom likovnega pedagoga Iva Brodeja. Brodej je ob otvoritvi njene druge samostojne razstave v Šmarju pri Jelšah pripravil strokovno mnenje in predstavil razstavljena dela. Na razstavi v Šmarju Kolenčeva tako predstavlja več tematsko povezanih sklopov, in sicer vedute, med katerimi sta tudi Jelšingrad in cerkev sv. Roka nad Šmarjem ter Kalvarija, živali, figuralika, narava in tihožitja. Poleg tega so v njenem slikarskem opusu pogosto tudi tradicionalni, estetizirani in romantični slikarski motivi, pri katerih se manj navezuje na znane predhodne upodobitve in teži bodisi k realističnemu bodisi senzualnemu koloritu. 

Umetnost je moč

Avtorico je predstavila Mateja Žagar, ki je uvodoma izpostavila položaj umetnic v preteklosti, ko so bile precej zapostavljene, nato pa poudarila, da danes v umetnosti ni več meja in da umetnost predstavlja moč, s katero izražamo lepoto in globino svoje duše. 

Za glasbo ob odprtju razstave sta poskrbeli Neli Ela Guček in Veronika Padežnik, sama avtorica Lidija Kolenc pa se je izkazala tudi kot odlična slaščičarka, saj je sama poskrbela za sladek prigrizek, ob katerem so se obiskovalci še nekaj časa zadržali. 

Razstava bo v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah  na ogled do 3. februarja 2023.
Razstava bo v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah  na ogled do 3. februarja 2023.