Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic naši knjižnici posebna pohvala

Med 14. in 18. novembrom so tudi letos knjižnice po vsej Sloveniji praznovale Teden slovenskih splošnih knjižnic. Ob tem je stanovsko združenje podelilo nagrade najboljšim knjižničnim projektom, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let. Med trinajstimi prijavljenimi projekti so bili trije nagrajeni, tri pa je komisija označila kot zelo posebne in jim izrekla posebno pohvalo. Med njimi tudi projektu naše knjižnice.

Izvolite (v) knjižnico!

Namen in poslanstvo splošnih knjižnic je zadovoljiti potrebe in želje uporabnikov vseh starosti pri vključevanju v družbo na vseh področjih. Vsaka slovenska občina ima svojo knjižnico, ki ji specifika lokalne skupnosti vdahne njej lastnega duha. Pestrost vsebin v knjižnicah omogoča raznolikost njihovih poslanstev, ki na široko odpirajo podlage za razvoj posameznika in ustvarjajo pogoje za njegovo tvorno vključevanje v družbo. Mednarodno okolje navdihuje knjižničarje in uporabnike. Zaposleni v Knjižnici Šmarje pri Jelšah v zadnjih treh letih svoje znanje in veščine črpajo tudi iz mednarodnega okolja, spoznanja pa spretno prenašajo v domače okolje. Širjenje obzorij in pridobivanje izkušenj v mednarodnem okolju pozitivno vpliva tako na posameznika kot skupnost, v kateri ta živi in deluje. Projekt, s katerim se je šmarska knjižnica prijavila za nagrado stanovskega združenja Mednarodno okolje navdihuje knjižničarje in uporabnike, je ocenjevalna komisija prepoznala za posebnega, kar je utemeljila z besedami: »Knjižnica med svojimi zaposlenimi širi obzorja z načrtnim intenzivnim vključevanjem mednarodnih projektov v svoje delo. Rezultati mednarodnega delovanja, v katerega vključuje tudi svoje uporabnike, so številne nove knjižnične vsebine.«

Zgodbe lepšajo življenje

Mednarodnemu delovanju šmarske knjižnice bo namenjen tudi osrednji dogodek, namenjen obeležitvi tedna slovenskih splošnih knjižnic, ki bo hkrati predstavljal tudi zaključek že drugega mednarodnega projekta Erasmus+ pod vodstvom Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki nosi naslov Zgodbe lepšajo življenje. Ena od projektnih aktivnosti je bila namenjena zbiranju povedk iz treh partnerskih držav in izbor njim pripadajočih ilustracij. Zgodbe iz Slovenije, Litve in s Češke bodo knjižničarji vseh treh partnerskih držav predstavili v sredo zvečer, ob 18h, na osrednji prireditvi, na katero ste povabljeni vsi, ki vas zanimata življenje in kultura Češke in Litve. Poleg zgodb se bo v veliki dvorani našega kulturnega doma razlegala tudi pesem v vseh treh jezikih, prav tako v pa vam bomo predstavili v projektu nastalo knjižnico z devetimi zgodbami, in sicer s po tremi iz vsake od partnerskih držav. Knjižnice boste lahko odnesli tudi domov.