Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zmagovalne ilustracije natečaja Zgodbe lepšajo življenje

Knjižnica Šmarje pri Jelšah je v sklopu mednarodnega Erasmus+ projekta Zgodbe lepšajo življenje ob pričetku poletja razpisala natečaj za ilustracije ljudskih zgodb iz območja Kozjanskega. Objavljamo tri zmagovalne ilustracije. 

Natečaj je bil namenjen starejšim od 60 let. Na natečaj za ilustracije treh zgodb je prispelo 14 likovnih del v različnih likovnih tehnikah (tempera, akril, pastel, flomaster, akvarel). Vsa dela so zelo pripovedna in so ujela duh zgodb. Strokovna komisija v sestavi Erna Ferjanič, Janja Sivec in dr. Marko Samec je prispela dela pregladala, ocenila in pri vsaki zgodbi izbrala zmagovalno ilustracijo.

 

Zgodba o zaljubljencu
Komisija je izbrala likovno delo, kjer je vsebina zabrisana z barvno skalo sivin in črnine, prevlada pa oranžna barva, ki daje ekspresivni poudarek zgodbi. Slika učinkuje temačno, dramatično in predstavlja prelomni trenutek v zgodbi. Avtorica dela je Silva Polajžer.

 

Koza je uničila zlo
Slikovit dogodek prikazuje vaško življenje v bližini gradu, prebrisane kmete, ki so zmaju nastavili kozo. Koza kot past je imenitno upodobljena z detajli. V ozadju je vidna vas in hribi, ki se posmehujejo zmaju, ki bo nasedel ukani. Avtorica Nada Slana je s toplo-hladnim barvnim nasprotjem ustvarila pravljično vzdušje.

 

Ustanovitev jelševskega in korpolskega gradu
Ilustracija v hladnih barvah, kjer je dopolnilo bela barva, prikazuje sodelovanje med bratoma, ki sta si posojala kladivo. Vidna sta oba gradova, med njima je dolina z jezerom, glavni element pa je leteče kladivo, ki je tudi v zgodbi ključnega pomena. Figura v ospredju dinamično poudari met kladiva. Avtorica dela je Silva Polajžer.

Zmagovalne ilustracije bodo objavljene v knjigi devetih ljudskih pravljic; po 3 iz Slovenije, Češke in Litve, ki bo izšla ob izteku letošnjega leta.

Vse prispele ilustracij bomo v mesecu novembru razstavili v galeriji Knjižnice Šmarje pri Jelšah, kopije zmagovalnih ilustracij pa bodo razstavljene tudi v partnerskih knjižnicah Prachatice (Češka) in Ignalina (Litva).

Vsem avtorjem, ki so poslali in na natečaj prijavili svoja dela, se zahvaljujemo za sodelovanje.