Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Adam Bohorič in Jurij Dalmatin na našem odru

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, s katerim skuša država prek Javne agencije za knjigo (JAK) osnovno- in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Projekt je vezan na šolsko leto, zato se je pred kratkim sklenil z duhovitim obiskom dveh priznanih umetnikov v vlogah Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina.

Knjižnica Šmarje pri Jelšah je v projekt vključena že od samega začetka, in sicer od šolskega leta 2006/2007, tako se je letos projekt pri nas odvil že 17. Tokrat je JAK izbral knjigo Reformatorji v stripu. Gre za strip izpod nabrušenega peresa Boštjana Gorenca Pižame in z iskrivimi ilustracijami Jake Vukotiča, oboje pa podkrepljeno z znanstveno in akademsko roko dr. Kozma Ahačiča. Knjigo, ki je bila za svojo odličnost nagrajena z Zlato hruško, so sedmošolci dobili tudi v dar. 

V občinah Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli s knjigo raslo 214 sedmošolcev

V letošnjem šolskem letu je v projektu »Rastem s knjigo« sodelovalo 214 sedmošolcev. Vodja projekta Natalija Čokl Šoštarič je v matični knjižnici in njenih enotah sedmošolcem predstavila sistem izposoje, iskanja in podaljševanja gradiva preko sistema Cobiss, zvočne knjige, portal Biblos in jih povabila k obiskovanju splošne knjižnice. V podarjeni knjigi so sedmošolci spoznavali del slovenske literarne zgodovine, natančneje čas nastanka in prvih začetkov slovstva v slovenskem jeziku. Zgodba se osredotoča na osebnosti Jurija Dalmatina, prvega prevajalca integralnega besedila Svetega pisma v slovenščino, in Adama Bohoriča, ki je s svojimi Zimskimi uricami postavil slovnične in pravopisne temelje slovenščini kot visoko artikuliranemu evropskemu jeziku. V knjigi je očrtano zgodovinsko, družbeno in versko dogajanje v drugi polovici šestnajstega stoletja na tleh današnje Slovenije in v širšem srednjeevropskem prostoru, kjer so se rojevale, se medsebojno oplajale in spopadale ideje verske reformacije, ki so bistveno vplivale tudi na duhovno zgodovino Slovencev.

Zabavna Pižama in Nik Škrlec

Letošnji projekt smo v šmarski knjižnici zaključili s kratko gledališko predstavo Reformatorji v stripu. Sedmošolce iz vseh štirih občin, kjer za splošno knjižničarstvo skrbi Knjižnica Šmarje pri Jelšah, sta v vlogah Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina navdušila avtor stripa Boštjan Gorenc – Pižama in Nik Škrlec. Med drugim sta povedala tudi:

“Slovenščine se ne smemo bati, raziskujmo jo in se z njo igrajmo”.
Slovenščina bo rojevala nove besede in preoblačila stare. Tako bomo tudi sami reformatorji. Sploh mladi!