Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Poletje s knjižnico se zaključuje z zadnjim koncertom Rokovega poletja

Čeprav počitniško ni bilo poletje v naši knjižnici in njenih enotah prav nič dolgočasno. Za najmlajše smo pripravili pet pravljičnih doživetij in prav toliko poletnih gledališč za otroke, ljubiteljem kina smo na ogled ponudili osem filmskih predstav, Poletje s knjižnico pa se bo sklenilo z zadnjim od šestih imenitnih glasbenih dogodkov koncertnega cikla Rokovo poletje.

5 poletnih pravljičnih doživetij in 5 gledelišč za otroke

Posebnost poletnih pravljičnih doživetij je, da se na vsakem dogodku skriva presenečenje in da dogodek obiščejo tudi čisto posebni obiskovalci. Tako smo v knjižnici gostili konja Krokija, celo vrsto starodobnikov in čisto pravega frizerja. Račka Bina, ki je praznovala rojstni dan, je otroke pogostila s sladoledom. Medtem ko sta v Šmarje prišla še dimnikarček in čarovnička, so se v enotah Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli družili z družinskim gledališčem Šergon in njihovo zgodbo o konjih. Zadnje pravljično doživetje pa je otroke popeljalo v Lemberg, v svet Lemberžanov, njihove dediščine in neusahljivih domislic. Vsa doživetja so bila za obiskovalce brezplačna, nekatera pa so potekala tudi kot del projekta Bralna kultura: Zgodbe nas povezujejo, ki ga podpira Javna agencija RS za knjigo.

6 glasbenih koncertov Rokovega poletja

V poletnih mesecih se je na različnih prizoriščih odvijal tudi cikel koncertov Rokovo poletje. Začel se je s pisanim glasbenim kolažem v sestavi VS Freya, citrarka Eva Novak in Harmonikarski orkester nekdanjih učencev GŠ Rogaška Slatina, nadaljeval z orgelsko-saksofonskim spektaklom ob 320. obletnici rojstva dr. Mateja Vrečerja in se v prvem sklopu sklenil z večerom fada in tanga. Drugi del cikla se je začel s klasičnim džezom, se z godalnim kvartetom razpel v čisti klasiki, jutri pa se bo sklenil s pevsko obarvanim večerom v družbi Okteta Gallus iz Ribnice. S koncertom Tam, kjer pisana so polja se poslavlja tudi Poletje s knjižnico, prihajajoča jesen pa ponovno prinaša veliko novih vsebin za prav vse generacije.

Na šestem in zadnjem koncertu Rokovega poletja 2022 bomo prisluhnili Oktetu Gallus pod umetniškim vodstvom Blanke Čakš. Vljudno vas vabimo v petek, 2. 9. 2022, ob 20. uri v cerkev sv. Roka.