Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mednarodni osnovnošolski natečaj animacije / International Primary School Animation Competition

Mlade ustvarjalce starosti 10-15 let vabimo k sodelovanju v osnovnošolskem natečaju animacije. Izborna komisija bo med prijavljenimi filmi izbrala 10 najboljših animacij, ki bodo predvajane na zaključni prireditvi 26. 4. 2024 ob 11. uri v Kinu Šmarje pri Jelšah. Film, ki se uvrsti na prvo mesto, bo prejel denarno nagrado. 

Rok za prijavo je podaljšan do nedelje, 10. 3. 2024

The due date for submisson is extended until Sunday, 10. 3. 2024

Natečaj poteka v okviru dejavnosti MOO, ki je platforma za širjenje filmske ustvarjalnosti. Organizatorja natečaja animacije  sta Osnovna šola Hruševec Šentjur in  Kino Šmarje pri Jelšah, ki deluje pod okriljem Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Projekt podpira Klub študentov šmarske regije in Obsotelja (KŠŠO).

Information about the Animation competition in English

TEMA: Sobivanje

Pred mnogimi leti je astronom Carl Sagan ob sliki naše matere Zemlje, kot jo je iz daljnega vesolja fotografirala sonda Voyager, napisal: »Ta majhna modra pika je naš dom, edini dom, ki ga imamo.«

Danes v vrvenju življenja, v iskanju novih priložnosti in raziskovanju našega čudovitega planeta pozabljamo, kako krhka je naša Gaja. Naša vesoljska ladja, na kateri sobivamo z drugimi vrstami v skrivnostnem vesolju nenehnih sprememb.

Spremembe so stalnica življenja in preizkušnja tudi naše civilizacije. Če želimo ostati del mavrične biodiverzitete življenja, moramo spoznati našo mater Zemljo in se prilagajati njenim spremembam.

Zato je pomembno raziskovati in razvijati sožitje in vrednote, ki nam bodo omogočile sobivanje z drugimi ljudmi in vrstami. Raziščite in začutite lepoto vseh nivojev življenja. Poglejte v oči sočloveku in mu nežno podajte roko. Smeh otrok, jasna jutra, beli oblaki, modro nebo, pisani metulji, barvite cvetice in petje ptic, ki pojejo hvalnico življenju, niso samoumevni. So plod evolucije sožitja in ljubezni. Zato v sebi poiščite otroka, katerega prilagodljivost, empatija, sposobnost ljubiti in sobivati v sožitju z vsem bivajočim bo omogočila, da bodo še eone let odmevali napev in stihi Luisa Armstronga: » Kako čudovit je ta Svet …«

PRAVILA

 • Na natečaj se lahko prijavijo avtorji stari od 10 do 15 let.
 • Avtorji lahko sodelujejo v skupini ali oddajo prispevek posamično,  pod okriljem mentorja ali polnoletnega skrbnika.
 • Vsaka animacija mora imeti glavnega avtorja ali mentorja, ki služi kot stik.
 • Tehnike animacije so lahko stop motion ali računalniška tehnika.
 • Jezik v animaciji je lahko lokalen ali angleški. V primeru lokalnega mora animacija vključevati angleške podnapise.
 • Vsak animiran film mora vsebovati naslov in avtorje.
 • Uporabljeno ne sme biti nobeno avtorsko zaščiteno gradivo (slike, glasba itd.), razen če ste lastnik avtorskih pravic ali imate dovoljenje za uporabo gradiva na tem festivalu. Na zahtevo je potrebno predložiti vsa pisna dovoljenja za vsa avtorska gradiva.  
 • Dolžina animacije naj bo najmanj 1 in največ 5 minut (vključno z naslovom filma in odjavno špico).

OCENJEVALNI KRITERIJI:

 • ideja in kreativnost,
 • sporočilo,
 • ustrezna uporaba zvoka, (poskrbljeno za avtorske pravice))
 • tehnična izvedba.

ČASOVNICA

Rok za prijavo in oddajo izdelkov je 1. 3. 2024.

Ožji izbor animiranih filmov bo objavljen do 16. 4. 2024.

Zaključna prireditev s projekcijo izbora filmov in podelitvijo nagrad bo 26. 4. 2024, v Kinu Šmarje pri Jelšah.

O NATEČAJU IN FESTIVALU

Vabimo te, da najkasneje do petka, 1. 3. 2024, prijavite svoj filmski izdelek in tako sodelujete na Mednarodnem osnovnošolskem natečaju animacije

Najboljših deset filmov, ki jih bo izbrala strokovna žirija, bomo predvajali na zaključnem dogodku Mednarodni osnovnošolski festival animacije, ki bo v petek, 26. 4. 2024 ob 11. uri, v dvorani Kina Šmarje pri Jelšah, ko bo podeljena tudi nagrada strokovne žirije. Strokovno žirijo imenuje organizator festivala. 

Filmi se potegujejo za glavno nagrado žirije v vrednosti 300 €, ki jo zagotovi glavni sponzor Klub študentov šmarske regije in Obsotelja. Za potrebe izplačila nagrade mora biti prijavitelj polnoletna oseba (mentor) oz. v nasprotnem primeru mora imeti uradnega skrbnika, kateremu se bo opravilo izplačilo nagrade. Za potrebe izplačila nagrade je treba po razglasitvi dostaviti organizatorju vse potrebne dokumente, ki jih ta potrebuje za izplačilo nagrade. Vse obveznosti s poravnavo davčnih obveznosti pri izplačilu prevzame Knjižnica Šmarje.  V primeru, da prijavitelj oz. skrbnik ne dostavi potrebnih dokumentov v roku 30 dni (kopija davčne, kopija osebne …), nagrada ne bo izplačana. 

Občinstvo si bo lahko filme ogledalo dvakrat: 

 • prvič na predizboru v petek, 15. 3. 2024, 
 • drugič na finalnem izboru finalnih filmov v petek, 26. 4. 2024 ob 11. uri.

PRIJAVA

 1. Svoj animirani film lahko pošlješ najkasneje do 1. 3. 2024 na povezavi: https://moo.kspj.si/s/LN4GLtxgPBCix9x , kjer je potreben vnos gesla: nalaganjedatotek  
 2. ali pa na USB ključu po pošti na naslov Knjižnica Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 20, 3240 Šmarje pri Jelšah s pripisom “Za natečaj animacije – NE ODPIRAJ”. Upoštevani bodo filmi, ki bodo na pošto oddani najkasneje v ponedeljek, 1. 3. 2024, do konca dneva ali pa bodo osebno oddani v Knjižnici Šmarje pri Jelšah do 1. 3. 2024 do 12.00.
 3. Datoteka oddanega filma naj se imenuje “priimek-naslov_filma” (npr.: Novak-Leteči_zmaj).
 4. Datoteka naj bodo v enem izmed naslednjih formatov: avi, mp4, mov.
 5. Zaželena ločljivost video datoteke je Full HD ali 4K. 
 6. Ob oddaji filma izpolnite prijavnico na spletni strani https://forms.gle/E3Am8hHuTqw6mAHu7. 
 7. Če en avtor prijavlja več del, mora za vsak film izpolniti svojo prijavnico.

Nepopolne prijave, ki niso v skladu z naštetimi pravili, ne bodo sprejete.

Stroške pošiljanja kopije na natečaj krije pošiljatelj. Medijev s filmi ne vračamo.

Prijavitelj nosi vse pravice oziroma poseduje dovoljenja za uporabo glasbene podlage v filmu.

Avtor je sam odgovoren za izgled oz. kvaliteto filma. Organizator ne prevzema odgovornosti za slabo kvaliteto prejetega materiala. Organizator si pridržuje pravico, da v primeru slabe kvalitete filmskega zapisa film izloči iz tekmovalnega dela.

Vsak avtor, ki prijavi svoj film, daje organizatorju pravico do brezplačne predstavitve njegovega dela na kateremkoli nosilcu ali javnem predvajanju za namen promocije natečaja in kina.

Morebitne dodatne informacije v zvezi s prijavami dobiš na kino@kspj.si .

IZBOR IN NAGRADA

Izborna komisija bo med prijavljenimi filmi izbrala 10 najboljših animacij do 15. 3. 2024, rezultati pa bodo objavljeni na spletni strani kspj.si in družbenih omrežjih. Avtorji vseh desetih izbranih filmov bodo  za svojo uvrstitev prejeli plaketo.

Nagrado strokovne žirije in občinstva bomo podelili na finalnem dogodku v Kinu Šmarje pri Jelšah, 26. 4. 2024. 

Najboljši film bo prejel nagrado strokovne žirije v neto vrednosti 300 evrov.

RAZNO

Organizator lahko iz tehtnih razlogov natečaj odpove ali prestavi. 

Kino Šmarje bo hranila kopije vseh filmov, ki bodo sodelovali na festivalu. Kino Šmarje lahko uporabi filme iz svojega arhiva za promoviranje kinematografske dejavnosti in na drugih dogodkih ter za druge projekcije z namenom promocije dogodka.

O zadevah, ki jih ta pravilnik ne ureja, bosta odločila direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah in ravnatelj OŠ Hruševec. V primeru spora sta omenjena predstavnika verodostojni osebi, katerih mnenje je zavezujoče.

S prijavo filma prijavitelj sprejema pravila in pogoje razpisa.

 

Marko Samec , direktor JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Robert Gajšek, ravnatelj OŠ Hruševec Šentjur