Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vabljeni v Gradec na ogled opere

Za vas ponovno pripravljamo gledališki izlet. Tokrat se bomo odpravili v sosednje avstrijsko mesto Gradec, kjer se bomo prepustili čarobnim melodijam slovenske nacionalne opere Gorenjski slavček.

Vabljeni, da se nam pridružite v operni hiši v Gradcu (Oper Graz), kamor se bomo odpravili v soboto, 13. aprila 2024, predvidoma ob 15. uri popoldne, nazaj v Šmarje pa se bomo vrnili predvidoma ob 23.30.

Na voljo imamo 50 vstopnic, zato pohitite s prijavo. Redna cena vstopnice z organiziranim avtobusnim prevozom iz Šmarja je 63 €, abonentom in članom UTŽO pa ponujamo ekskluzivno ceno s popustom 59 €. Avtobusni prevoz je vključen v ceno. Vsi prijavljeni boste pred odhodom prejeli obvestilo z informacijo o času odhoda in vsemi drugimi podrobnostmi.

Prijave sprejemamo do vključno 5. 4. 2024 oz. do zapolnitve prostih mest. Položnico za plačilo in vse potrebne informacije boste prejeli po zaključenih prijavah. Za dodatne informacije lahko kontaktirate Urško Pevec na urska@kspj.si ali 041 584 995.

O OPERI

V graški operi se temu dragulju operne literature skupaj s slovensko ekipo posveča režiser Janusz Kica, ki prihaja iz Poljske in živi v Zagrebu ter dela v Avstriji, Švici, na Hrvaškem in v Sloveniji. Na videz preprosta zgodba, ki pa pod površjem skriva številne eksplozivne podrobnosti; pripoveduje o razpetosti med ljubeznijo do doma in hrepenenjem po velikem širnem svetu, pa tudi o tem, kako se družba opredeljuje skozi lastno tradicijo. 

Franjo se vrne domov k svoji ljubljeni Minki, ki mu svojo ljubezen izpove z visokim “a”. Tujec, ki potuje mimo, sliši natanko ta zvok in je tako navdušen nad Minkinim glasom, da se takoj odpravi iskat tega »slavčka«. Ko jo je našel, ji je predlagal, naj gre z njim v svet in izuri svoj čudoviti glas. Ravno v tem trenutku njena mama napove velike težave. Bo Minka sledila mamljivemu obetu obetavne kariere kljub vsemu in zamenjala dom za svet?

Daleč od doma je živel tudi skladatelj Anton Foerster, rojen na Češkem leta 1837, ki je leta 1867 našel svoj kraj delovanja v današnji Sloveniji. Tam je postal eden najbolj cenjenih romantičnih skladateljev in ustvaril Gorenjskega slavčka, ki je bil najprej zasnovan kot opereta, nato pa predelana v opero, delo, ki velja za slovensko narodno opero.

Libreto za opero je delo Luize Pesjak in Emanuela Züngla, opero pa bomo spremljali v slovenščini z nemškimi nadnapisi.

Več o odzivih si lahko preberete na povezavi:

 https://www.rtvslo.si/kultura/glasba/foersterjev-gorenjski-slavcek-v-gradcu-da-in-to-v-slovenscini/698677