Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dimeka v Šmarje pripeljala Ledena kraljica

Ob svetovnem dnevu knjige smo v knjižnici Šmarje pri Jelšah gostili Jerneja Dirnbeka – Dimeka. Da ga povabimo kot osrednjega gosta letošnje noči knjige, smo se odločili zaradi Ledene kraljice, kriminalnega romana, ki ga je Dimek izdal lani. Poleg Ledene kraljice pa je Jernej s seboj prinesel tudi kitaro, da je bila noč bolj vesela.

Ko se kateri od članov priznane skupine Mi2 pojavi v domačih krajih, je publika vedno na nogah. Pa četudi gre za noč knjige. Nič drugače ni bilo v ponedeljek, 24. aprila, ko je Jerneja Dirnbeka – Dimeka v goste povabila knjižničarka Polona Pezelj in ga spraševala o tem in onem, predvsem pa o Ledeni kraljici, kriminalnem romanu, ki ga je Jernej lani izdal pri založbi Litera. 

Najraje je pevec

Jernej Dirnbek se pojavlja v zelo različnih vlogah, kot je dejal, pa mu je med vsemi najljubša ta, da je pevec. Kot takega ga tudi sicer najbolj poznamo. Že zgodaj se je začel ukvarjati z glasbo, prvič pa je bolj prepoznaven postal z duom Mi2, ki je kasneje prerasel v znamenito šest člansko zasedbo. Pod številne njihove uspešnice je Jernej podpisan kot avtor oz. soavtor besedila, med njimi tudi tiste, prav v teh dneh aktualne, Zbudi me za 1. maj, pod številne pa tudi kot (so)avtor glasbe. Vlogo pevca je tako upravičil tudi v noči knjige in kot prvo zapel Visoko pesem.

Tudi Vrhovi so Dimekovi

Dimek piše besedila prav tako za druge izvajalce. Med drugim je avtor besedila Vrhovi, ki jo izvaja Neisha. Zanjo je napisal tudi Bežim in Neko drugo tisočletje. Pisal pa je tudi za Srečka Zorka, Poskočne muzikante, Aleša Hadalina in skupino Balkan Boys. Med covidnim zaprtjem pa se je lotil tudi pisanja proze in v dveh letih izdal kar dva romana.

Tarasa Birso dobil za dve pivi

Ko ga je voditeljica pogovora Polona Pezelj vprašala, zakaj je s poezije presedlal na prozo, je Dimek pojasnil: “Saj se že iz pesmi vidi, da ne znam nič na kratko povedati …” Tako se je v covidnem zatišju leta 2021 najprej rodil Tramp, Dirnbekov drugi roman. Gre za komedijo zmešnjav z elementi kriminalke in prav zato je v roman vpletel tudi iz kriminalk Tadeja Goloba poznanega kriminalista Tarasa Birso. S Tadejem Golobom sta se sestala v gostilni, kjer ga je Jernej vprašal, ali lahko uporabi ta lik v svojem romanu. Spila sta dve pivi in Golob je privolil.

Še sveža Ledena kraljica 

V drugem koronskem letu je luč sveta ugledal najnovejši Jernejev roman Ledena kraljica. Zanj značilna ekonomična pisava, ki skoraj s kirurško natančnostjo pokaže, s kakšno lahkoto se junak iz priljudnega, prijetnega moškega spremeni v svoje nasprotje. Srh nas spreletava, ko je upovedano, kaj vse je preživela gospa Čobec med drugo svetovno vojno, zdaj pa zamotana v vrečo za smeti leži na dnu hladilne skrinje. Črno komedijo je moč brati tudi kot kriminalko. Šmarski knjižničarji vam priporočajo, da se zanjo hitro postavite v vrsto ali pa si kupite svoj izvod, kajti statistika kaže, da je zanimanje za Ledeno kraljico zelo veliko. 

Sicer pa je bila Dimekova zadnja knjiga le povod za povabilo v Šmarje. Tukajšnje občinstvo vedno znova rado prisluhne njegovim številnim zabavnim prigodam in pesmim s pridihom rogaškega dialekta.