Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1.000.000 ogledov na YouTube kanalu

YouTube kanal Knjižnice Šmarje pri Jelšah je bil vzpostavljen marca 2020 v odgovor na nenadno zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Vodila nas je želja, da ostanemo povezani z uporabniki in obiskovalci, zato smo naše vsebine prilagodili za splet. Prvi video –  nagovor direktorja dr. Marka Samca – je bil na knjižničnem YouTube kanalu objavljen 23. marca 2020, že dan kasneje pa je bila objavljena prva pravljica

na dan 15. 2. 2023

0
ogledov
0
posnetkov
0
povprečno ogledov na dan
0
ur gledanja
0
naročnikov

Do 15. februarja 2023 smo na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah ustvarili 711 posnetkov, ki so skupaj zbrali 1.003.136 ogledov in 72.800 ur gledanja. YouTube kanal naše knjižnice ima kar 2.882 naročnikov, ki so o vsaki novi vsebini sproti obveščeni. Največ ogledov je doslej zbrala pravljica za otroke Lačni medved, in sicer kar 47.174.

YouTube kanal smo zelo hitro po vzpostavitvi začeli polniti z novimi vsebinami. Otroškim pravljicam so se pridružile pravljice za odrasle, nato smo začeli dodajati svetovalne vsebine, med drugim kuharske, vrtičkarske ter celo zeliščarske, pevske in pohodniške. Redno so se začeli pojavljati posnetki vadbe joge za celostno zdravje in vsebine za osebno rast ter redna ponedeljkova srečanja. Objavili smo tudi številne domoznanske vsebine in vzpostavili celo glasbeno knjižnico.

Poleg zaposlenih vsebine za YouTube kanal pripravljali tudi mentorji študijskih krožkov in gostje. Zaradi njih je YouTube kanal naše knjižnice še bolj pester, zanimiv in kredibilen.

Zaradi novega načina dela je naša knjižnica postala prepoznavna tudi v strokovni javnosti. Že jeseni 2020 smo bili nagrajeni za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic. Komisija je med osemnajstimi nominiranimi projekti Knjižnici Šmarje pri Jelšah za projekt #OstaniDoma v stiku s knjižnico dodelila vse možne točke in ga ocenila kot najboljši projekt na področju storitev za uporabnike. 

Kmalu so se začela pojavljati vabila na različne strokovne dogodke in direktor dr. Marko Samec je Knjižnico Šmarje pri Jelšah kot primer dobre prakse predstavil na kar sedmih strokovnih srečanjih in konferencah, tudi mednarodnih.

Čeprav smo se do danes naučili živeti z novo boleznijo in se je življenje ponovno utirilo v poznane tire, je naša knjižnica ohranila YouYube kanal, kjer mesečno objavimo okrog 10 novih video posnetkov.

Strah, da bo zaradi spletnega kanala obisk knjižnice in dogodkov v živo manjši, je bil povsem odveč. Ravno nasprotno: izkazalo se je, da so bralci in uporabniki naših storitev s svojo knjižnico še trdneje povezani.

Naši dogodki so zelo dobro obiskani, skoraj razprodan je tudi gledališki abonma. Prav prek YouTube kanala so z nami povezani tudi posamezniki zunaj meja lokalnega okolja. Izkazalo se je, da nas spremljajo gledalci iz vse Slovenije in tudi tujine.  

Da YouTube kanal ostaja živ in aktualen, smo hvaležni predvsem uporabnikom, ki spletne vsebine Knjižnice Šmarje pri Jelšah spremljajo ter nas pri ustvarjanju podpirajo in bodrijo. To dokazuje podatek, da se število naročnikov našega YouTube kanala vztrajno in nepretrgoma veča. Tako bomo lahko še naprej gradili pot novih, srčnih oblik sodelovanja in povezovanja.