Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tedni vseživljenjskega učenja in Parada učenja 2023

V knjižnici Šmarje pri Jelšah, njenih enotah in pri številnih partnerjih bo mesec maj potekal v znamenju tednov vseživljenjskega učenja (TVU), ki se bodo potegnili še v junij. V ponedeljek, 15. maja, dopoldne bo ponovitev kriminalnega muzikala Party do sm(a)rti za učence višjih razredov šmarske osnovne šole, na večernem predavanju pa bo po krajši slovesnosti ob odprtju TVU 2023 ddr. Ana Vovk spregovorila o vitalni samooskrbi. Tedni vseživljenjskega učenja se bodo sklenili 18. junija s prvim koncertom Rokovega poletja v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem in nastopom vokalne
skupine Gallina.


Osrednji dogodek TVU bo Parada učenja, 24. maja. Ta dan se bo ves dan zvrstilo veliko krajših dogodkov, med katerimi bo lahko vsakdo našel kaj zase. Osrednji poudarek bo na odprtju Semenske knjižnice, v sklopu katere si bodo lahko uporabniki odslej izposojali in vanjo tudi vračali semena avtohtonih rastlinskih vrst.

Na Paradi učenja se boste lahko pomerili tudi v lokostrelskem prvenstvu za Parado učenja, se na stojnicah ob kulturnem domu seznanili z najrazličnejšimi formalnimi in neformalnimi izobraževalnimi programi, se pomudili v ustvarjalnih delavnicah in v pravljičnih kotičkih. Obiskali boste lahko bukvarno, v duhu »zelenega« pa izmenjali semena in sadike. Popoldne ob 15h se boste po kratkem uvodu v Muzeju baroka lahko sprehodili po Kalvariji vse do cerkve sv. Roka in prisluhnili zanimivi razlagi slovenske barokistke dr. Metode Kemperl.

Ta dan bodo mladi bralci prejeli priznanja za sodelovanje v branju za bralni znački Čuk in sova bereta ter Branje za zabavo. Poleg priznanj bodo nagrajeni z brezplačno akrobatsko gledališko predstavo Evolucija.

Celodnevno pestro dogajanje se bo sklenilo na večerni okrogli mizi z razmišljanjem o prihodnosti našega planeta. O temah, ki jih povezuje naslov Iz korenin tradicije do semen trajnosti, bodo spregovorili Sanja Lončar, Anton Komat, dr. Karel Gržan, ddr. Ana Vovk in Andreja Križan Lipnik.

Parada učenja pa ne bo potekala samo v Šmarju pri Jelšah, pač pa bodo delček njenega utripa prenesli tudi v občine Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Ob mednarodnem dnevu muzejev, 18. maja, bo vstop v Muzej baroka prost, na svojem YouTube kanalu pa bo Knjižnica Šmarje pri Jelšah premierno predvajala kratek promocijski video Zgodba šmarske Kalvarije, ki je nastal v sklopu projekta Barok pod krošnjami, sofinanciranem s sredstvi EU.