Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mlado objektivno oko uči osnovnošolce o filmskem ustvarjanju

Število video vsebin je v zadnjih letih izjemno naraslo in v mnogih pogledih prehitelo fotografijo. Video postaja najbolj pomemben medij na socialnih omrežjih, spletnih platformah in oglasnih panojih. Zato smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah v letošnjem šolskem letu začeli s projektom Mlado objektivno oko, na kratko MOO, ki osnovnošolce izobražuje o filmu in filmskem ustvarjanju. Učenci se v projektu srečajo z vsemi tremi koraki nastajanja filma: pred produkcijo, produkcijo in post produkcijo. Učijo se kritičnega razmišljanja in ustvarjanja filma.

V zadnjem tednu pouka pred poletnimi počitnicami, natančneje v torek, 21. 6. 2022, smo se z učenci osnovnih šol iz Šmarja pri Jelšah, Hruševca, Šentjurja, Bistrice ob Sotli in Podčetrtka zbrali v Kinu Šmarje pri Jelšah. Ogledali smo si izbor filmov, ki so jih osnovnošolci teh šol ustvarili v preteklih letih v okviru Festivala amaterskega in neodvisnega filma (FAF) ter prvi film, ki je nastal v okviru MOO. Del FAF-a, ki ga je od leta 2017 do 2019 organizirala Knjižnica Šmarje pri Jelšah, je bila posebna kategorija Mladi filmar, namenjena mladim filmskim ustvarjalcem in na temeljih le-te je nastal MOO.

Avtor prvega filma MOO je Andraž Vreže. Film z naslovom “The Hill” je narejen v stop-motion tehniki, avtor pa je za izdelavo scenskih elementov, snemanja, montaže in izdelave avtorske glasbe potreboval 3 mesece. Kot je Andraž povedal na dogodku, je idejo za film dobil pri pouku matematike in slovenščine.

MOO podpira tudi Ministrstvo za kulturo, ki je v projektu prepoznalo pomen in odlično priložnost za širjenje filmskega občinstva med mladimi, poleg tega pa projekt povečuje zanimanje za filmsko ustvarjanje in podpira potencialne mlade ustvarjalce s pomembnimi znanji pri produkciji avdio-vizualnih vsebin, kar je ključno za razvoj celotne filmske industrije.

Po pozitivnih odzivih učencev in mentorjev iz osnovnih šol Knjižnica Šmarje pri Jelšah s projektom MOO nadaljuje septembra. Takrat bodo na sporedu tudi posebne ustvarjalne delavnice snemanja, video montaže in pogovori z uveljavljenimi filmskimi ustvarjalci. K sodelovanju vabimo vse osnovne šole.

Mlado objektivno oko ali MOO je projekt Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki v mladih išče strasti in odkriva talente video ustvarjalnosti. V medgeneracijskem duhu sodelujejo mentorji, učenci in filmski ustvarjalci.

 

Mlade, ki jih zanima ustvarjanje video vsebin, MOO spodbuja, da iz pasivne uporabe video naprav in interneta postanejo aktivni uporabniki, ki znajo tudi kritično in na svoj način ustvariti zgodbo ter ovrednotiti zgodbe drugih.

 

Projekt podpira tudi:

Klub študentov šmarske regije in Obsotelja

Klub študentov šmarske regije in Obsotelja

Več utrinkov dneva si lahko ogledate v fotogaleriji:

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo