Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Med jelšami – arhitekturna razstava o prostorskih potencialih in razvoju Šmarja pri Jelšah

V četrtek, 6. 10. je Skazovi hiši potekala otvoritev razstave “Med jelšami”, ki predstavlja ideje in projekte študentov arhitekture o razvoju Šmarja pri Jelšah. Na razstavi so predstavljene idejne zasnove, ki jih je 24 študentov pri predmetu Projektiranje od prvega do petega letnika študija razvijalo na podlagi prostorskih konceptov in strategij, nastalih na arhitekturno-urbanistični delavnici v Šmarju od 4. do 10. oktobra 2021 pod mentorstvom doc. Roka Žnidaršiča in asist. Katarine Čakš.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

V okviru razstave Med jelšami, ki je do 3. 11. 2022 na ogled v Skazovi hiši, bo v ponedeljek, 17. oktobra, ob 18.00 v Skazovi hiši potekala okrogla miza o prostorskem razvoju kraja.

Na okrogli mizi bodo sodelovali župan Matija Čakš in predstavniki občine, Zavoda za varstvo kulturne dediščine, mentorja in predstavnik študentov, k debati in predlogom pa bo lepo vabljeno tudi občinstvo. Razstava bo za oglede odprta tudi eno uro pred okroglo mizo, od 17:00 dalje.

Vabljeni!

Več o razstavi

V Šmarju so se v začetku oktobra 2021 na delavnici mudili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo. V tednu intenzivnega dela so se ukvarjali z vprašanji prostorskega razvoja središča Šmarja pri Jelšah, njegove identitete, javnega prostora, infrastrukture in bivanja v kraju. V okviru delavnice so spoznavali in analizirali središče kraja in svoje ugotovitve oblikovali v predloge prostorskih strategij in arhitekturnih intervencij. Ideje iz delavnice so izostrili skozi arhitekturne premisleke na celoletnem seminarju pod mentorstvom doc. Roka Žnidaršiča in asist. Katarine Čakš. Skozi projekte nagovarjajo vprašanja oživitve središča Šmarja, preoblikovanja prometne infrastrukture in programskih ter prostorskih potencialov območja Jelšingrada. Ukvarjajo se tudi z vprašanji odprtega javnega prostora, javnega prometa in pešcem ter kolesarjem prijaznejšega prostora kraja.