Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nova kavarna in čitalnica Kulturnica

Po celoviti prenovi kulturnega doma sta pred desetletjem šmarska knjižnica in kulturni dom dobila prostor, ki vsakogar najbolj očara z veliko stensko nalepko ilustracije Ančke Gošnik Godec iz knjige Tri botre lisičice. Kulturnico sta zasnovali in opremili arhitektki Katarina Čakš in Barbara Logar, do prejšnjega tedna pa se je uporabljala predvsem za interne namene. Skladno z vizijo direktorja Marka Samca pa je Kulturnica od minulega tedna odprta tudi za javnost.

foto: Matic Javornik in Blaž Lah

Šmarska knjižnica vse bolj postaja tretji prostor

Pred desetletjem odlično zasnovana Kulturnica postavlja vodstvu Knjižnice Šmarje pri Jelšah v novem desetletju nove izzive. Z odprtjem za javnost predstavlja Kulturnica pomemben doprinos h krepitvi knjižnice v vlogi tretjega prostora. Pomen tretjega prostora direktor Marko Samec pojasnjuje: “Uporaba izraza tretji prostor je – še posebej v kombinaciji s knjižnicami – vedno pogostejša. To je prostor, ki ni ne dom ne služba, ampak prostor vmes, ki nudi družbeno interakcijo. Ameriški sociolog Ray Oldenburg tretji prostor opisuje v svoji knjigi The Great Good Place (Odlično dobro mesto), kjer piše o pomembnosti javnih zbirališč in zakaj so ti kraji bistveni za skupnost, razvoj družbe, demokracije, enakosti med ljudmi, razgledanosti in angažiranosti ter povezanosti in vključevanja družbe v razne procese. Kvaliteta življenja človeka se namreč dviguje, če živi v ravnovesju treh področij: domačega življenja, delovnega okolja in družabnih krajev. Tako lahko govorimo o treh prostorih: dom, služba oz. šola in tretji prostor – prostor, ki ni ne dom, ne šola in ne služba, ampak prostor vmes, ki nudi družbeno interakcijo in je pogosto center življenja skupnosti. Knjižnice imajo odlično izhodišče, da postanejo tretji prostor in kavarna je na tej poti obogatitev, ki nudi dodatne možnosti druženja in povezovanja.”

Sveže čtivo in odlična kava

Kulturnica se neposredno povezuje s čitalnico pod krošnjami, ki jo je Občina Šmarje pri Jelšah uredila letos v sklopu projekta Barok pod krošnjami, idejni načrt zanjo pa je prav tako prispevala arhitekta Katarina Čakš. Kulturnica skupaj z zunanjo čitalnico oblikuje vabljiv prostor za preživljanje prostega časa, branje ali kramljanje, v šmarski knjižnici pa za nameček obljubljajo še:

“Kulturnica ponuja sveže čtivo, odlično kavo, različne glasbene in kulturne dogodke ter prostor za sprostitev in druženje. V novi kavarni Knjižnice Šmarje pri Jelšah vas bodo poleti, od 8. do 15. ure, vsak dan čakali dišeča kava in osvežilni napitki.”

Za obiskovalce je bila Kulturnica prvič odprta v četrtek, 20. julija, zvečer, ob živi glasbi. Nastopila je Špela Došler ob kitarski spremljavi Tineta Pirša. Čeprav je obiskovalce s čitalnice pod krošnjami v Kulturnico prepodilo neurje, ni bil dogodek nič manj prijeten.

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

Foto: Žan Lah Koštomaj