Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Glasbeno obarvan začetek leta v šmarskem Muzeju baroka

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah, Muzeju baroka, sta se v prvem tednu novega leta odvila kar dva vrhunska glasbena dogodka. Že 3. januarja je Petra Bračko nastopila na čembalu, večer sv. Treh kraljev pa je bil že tradicionalno namenjen vokalni skupini Freya in njenim božično-novoletnim napevom.

Muzej baroka še bolj baročen s čembalom

Šmarčanka Petra Bračko zaključuje magistrski študij čembala, zato je bil njen koncert v Muzeju baroka generalka za ta veliki dogodek. Program so sestavljala dela renesančno-baročnih skladateljev; Antónia Carreire, Jana Pieterszoona Sweelinckega, Jeana-Philippa Rameauja in Antonia Solera. Čeprav je bilo pričakovati nekoliko težji koncert, so po poldrugi uri obiskovalci muzej zapuščali v veselem razpoloženju in izjemno navdušeni.

Petra Bračko je začela z učenjem igranja prečne flavte na glasbeni šoli Rogaška Slatina, po srednji šoli nadaljevala študij sakralne glasbe na ljubljanski akademiji za glasbo in ga zaključila z diplomo leta 2017. Magisterij, ki ga v kratkem zaključuje, je posvetila študiju čembala. Petra Bračko je v Šmarju pri Jelšah še posebej poznana kot zborovodja cerkvenega pevskega zbora in organistka župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja.

S Freyo v novo leto

Vokalna skupina Freya, ki letos vstopa v 30. leto svojega delovanja, je na predvečer pravoslavnega božiča in na večer sv. Treh kraljev pripravila koncert s premišljenim izborom božično-novoletnih pesmi. Uvodoma je ženski del zasedbe zapel Božično prošnjo, besedilo katere poslušalca nagovarja k ponižnosti in preprostosti. Vrlinama, ki ju odrasli vse prevečkrat potiskamo proti dnu lestvice vrednot. Pevke so v nadaljevanju same zapele še  šest pesmi, v drugem delu pa se jim je pridružil še moški del zasedbe in skupaj jim je, čeprav okrnjenim zaradi viroz, uspelo pričarali čarobnost minulih paznikov. 

Potem ko je zasedba z novoletnim repertoarjem v Muzeju baroka prvič nastopila že leta 2016, poslušalce skupaj z različnimi gosti med božično-novoletnimi prazniki od takrat redno razveseljuje. Tokrat je kot gost na klavirju nastopil profesor klavirja in harmonike ter nauka o glasbi na glasbeni šoli Rogaška Slatina Josip Tkalec, skupaj z vodjo skupine Freya Martino Rančigaj Žabkar pa sta poskrbela tudi za slovenski zimzelen intermezzo.

Kljub zimskim večerom in temi je oba koncerta obiskalo veliko obiskovalcev, kar dokazuje, da postaja Muzej baroka eno bolj priljubljenih okolij tako za glasbene nastope kot doživetja.

Foto: Žiga Lah Koštomaj