Skip to content Skip to footer

Tedni vseživljenjskega učenja in Parada učenja 2023

Termin TVU 2023: od 15. maja do 18. junija 2023

Parada učenja – dan učečih se skupnosti: 24. maja 2023

Kot že vrsto let,  bomo tudi letos aktivno sooblikovali 28. Tedne vseživljenjskega učenja (TVU). Ti so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Strokovno jih vodi Andragoški center Slovenije (ACS) v sodelovanju s številnimi izvajalci, ki pripravijo na stotine izobraževalnih, svetovalnih in kulturnih prireditev širom države. Več o TVU izveste na https://tvu.acs.si/sl/predstavitev/  

Maja in junija nas čaka pestro dogajanje tudi v naši knjižnici, ki tudi letos prevzema vlogo območnega koordinatorja prireditev v okviru TVU, kar pomeni, da vas bomo povabili tudi na prireditve, ki jih bodo pripravili naši partnerji. Če še niste med njim, vas vabimo, da se nam pridružite, veseli bomo vašega sodelovanja. V ospredje letošnjih prireditev smo postavili trajnost, spretnosti, prenos znanja med generacijami, povezovanje učenja in kulture, zeleno prihodnost in ohranjanje dediščine za prihodnost.

TVU bomo v naši knjižnici otvorili 15. maja. V razmislek o samooskrbi in v začetek večtedenskega dogajanja bomo vstopili s predavanjem redne profesorice na Filozofski fakulteti v Mariboru, ddr. Ane Vovk. Do zaključka TVU 18. junija, ko se bo s prvim koncertom pričelo Rokovo poletje, se bo zvrstilo veliko prireditev,  ki bodo ponujale zanimive in poučne vsebine za vse generacije. Zato vas že sedja vabimo, da spremljate našo spletno stran in tudi nacionalni koledar prireditev, kjer boste našli vse naše prireditve, prireditve naših partnerjev in tudi drugih izvajalcev. Najdete ga na povezavi https://tvu.acs.si/sl/koledar/ 

Vrhunec TVU bo, kot že vrsto let, Parada učenja – dan učečih se skupnosti, ki bo potekala 24, maja. Parada učenja (PU) prinaša cel dan dogodkov in prireditev, ki jih pripravljamo v knjižnici v sodelovanju z mnogimi društvi in organizacijami.

Na našem YouTube kanalu si lahko pogledate utrinke z lanske PU:

Tudi letos se bodo med 9. in 19. uro se bodo na različnih prireditvenih prostorih zvrstili številni dogodki: odprtje Semenske knjižnice, kjer bomo hranili avtohtona domača semena, ki si jih boste lahko izposodili, Lokostrelsko prvenstvo za pokal Parade učenja, predstavitve ponudnikov izobraževanj na stojnicah, ustvarjalne delavnice, pravljični kotički, izmenjava semen in sadik, bukvarna, Retrospektiva šmarske Kalvarije z dr. Metodo Kemperl, zaključek bralne značke Čuk in sova bereta in Branje za zabavo s predstavo Evolucija … Celodnevno dogajanje bomo zaključili z okroglo mizo, ki smo jo poimenovali Iz korenin tradicije do semen trajnosti, na njej pa bodo sodelovali Sanja Lončar, Anton Komat, dr. Karel Gržan, dr. Marinka Vovk in Andreja Križan Lipnik.

Parad učenja pa ne bo potekala le v Šmarju pri Jelšah, pač pa bo delček nejnega utripa ponesli tudi v občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

Vabimo vas, da spremljate naše objave na spletni strani in naših družbenih omrežjih in tudi v knjižnici ter na prireditvah. Obveščali vas bomo pripravah in načrtovanih  prireditvah in dogodkih, ki jih pripravljajo naši partnerji širom Obsotelja in Kozjanskega.

Če pa ste zavod, podjetje, društvo ali posameznik, ki se želite predstaviti in sodelovati svojo namero sporočite koordinatorici TVU in PU v naši knjižnici Jani Turk Šulc, kontakt: jana@kspj.si,  31 617 444. Vabljeni, da skupaj širimo moč in radost učenja.